Matstolar och matbord, vilken sitthöjd respektive bordshöjd skall de ha?

Det kan ibland komma på tal vilken sitthöjd en matstol och ett matbord skall ha, ibland hamnar man på en stol där stolen eller bordet antingen upplevs för högt eller för lågt, detta kan bli lite irriterande efter en stunds sittande.

Vilket sitthöjd bör matstolen ha?
En matstol med träsits bör vara ca 47cm i sitthöjd, detta kan anses vara vedertagen standard för denna typ av stolar i Sverige. Om stolen är klädd och har en mjuk dyna eller sits så bör höjden för sittdelen vara ca 49cm så dyna eller klädd sits sviktar tillbaka några centimeter.

Vilken höjd bör ett matbord ha?
Passande matbord till en stol med sitthöjd 47cm bör vara ca 29-30cm högre, vedertagen standardhöjd är ca 76cm från bordsyta till golv för matbord.

En fåtöljs sitthöjd är ofta ca 50cm och sitthöjden för en barstol ca 75cm. Dock finns en större variation på sitthöjder för fåtöljer och barstolar då detta oftast behöver anpassas till det bord som används till respektive sittmöbel.

Massivt trä, ett material som håller i längden.
Stoppade stolar och fåtöljer blir ofta nedsittna efter några års brukande, detta beror på att resår och skumgummi ger vika. Stolen eller fåtöljen kan då lämnas in till en möbeltapetsör som lägger i nytt skumgummi och resår i sitsen.  Trästolar förändras ej med tiden, sitthöjden är konstant och trä är ett material som verkligen håller i längden. Ett bra tips är att köpa stabila trästolar i exempelvis hårt träslag som akacia eller shesam och på dessa placera en snygg dyna som kan skiftas efter några års användande.