Ta din trädgård till nya höjder

Än är det vinter, men snart börjar våren att knacka på dörren och lockar till nya projekt utomhus. Kanske vill du stenlägga en vacker trädgårdsgång, garageuppfarten eller en altan?

 

Marksten – underhållsfritt och vackert

Det är så väl vackert som praktiskt att lägga marksten i trädgården. Marksten har den stora fördelen att de är lätta att lägga på egen hand och ger garanterat trädgården ett stort lyft. Du hittar marksten i många olika storlekar, färger, former och strukturer. Många gånger kan det vara betydligt svårare att välja vilken sorts marksten som du vill ha i det gigantiska utbud som finns, än att lägga stenen. Fördelen med det stora urvalet som finns är att du enkelt kan skapa din personliga miljö, exakt som du vill ha den.

 

Så här gör du när du lägger marksten

Det är viktigt att veta att när du ska lägga marksten, är underarbetet det absolut viktigaste momentet. Slarva aldrig med det så viktiga förarbetet – det är så viktigt för att du ska få ett lyckat slutresultat! Om du utför förarbetet väl, kommer du även att slippa en hel del underhåll i framtiden.

Redo? Då kör vi! Först och främst mäter du upp och markerar den yta som ska stenläggas. Då ser du ungefär hur mycket material som kommer att behövas till ditt projekt. Därefter är det dags att gräva och jämna ut underlaget. Se till att du får en svag lutning bort från huset, så att vatten leds bort och inte orsakar fuktskador på husgrunden. Lägg på en ogräsduk som du sedan täcker med grus och sand.

Nu till själva stenläggningen! Lägg stenarna med mellanrum mellan sig. Fyll mellanrummet med fogsand. Vattna för att få sanden att sjunka och sedan fyller du på med ett lager till med fogsand. Nu får du en gedigen stabilitet på stenen och du kan njuta av din nya, fina stenläggning.